Day 164 – Let your voice be heard!

Vandaag maak ik een uitzondering en schrijf ik in mijn moedertaal. Want wat ik vandaag wil zeggen is belangrijk voor iedereen die in dit kleine, maar o zo mooie land woont. Want morgen gaan we stemmen. Heb je je wel eens gerealiseerd hoe fantastisch mooi dat woord eigenlijk is? Stemmen. Het gaat niet alleen over een vakje aankruisen met een rood potlood, maar over je stem laten horen. Alle rode vakjes bij elkaar zijn de stemmen van ons volk. Grijp jij je kans om je stem te laten horen?

Ik wil je geen stemadvies geven. Ik mag dan wel een duidelijke politieke mening hebben, daar ga ik liever persoonlijk met je over in gesprek. Wat ik je vanavond wil vragen is om gewoon te gaan morgen. Met een beetje mazzel kost het je misschien een kwartier. Dus pak die stemkaart vanavond vast en van mijn part leg je hem in de koelkast naast de kaas, zodat je hem niet gaat vergeten morgen. Maak het jezelf gemakkelijk. Zelf als je het nog niet helemaal zeker weet, zorg ervoor dat een verdwaalde stempas geen excuus is.

Uiteindelijk gaat het niet om waar je stempas ligt, maar om wie jouw stem krijgt. Zelfs als je het al helemaal zeker weet, of juist niet, vraag jezelf nog even af waarom je gaat. Wat vind jij belangrijk?

Wat is belangrijk voor je opa en oma in het verzorgingstehuis met een versleten heup en een krakende linkerknie? Wat is belangrijk voor je oom met zijn eigen bedrijf nu de werkgelegenheid weer een beetje opknapt? Wat is belangrijk voor je nichtje dat in een winkel werkt en elk weekend lekker gaat stappen? Wat is belangrijk voor je broer die volgend jaar klaar is met zijn studie? Wat is belangrijk voor je nichtje ‘s avonds laat op de fiets? Wat is belangrijk voor je professor op zwangerschapsverlof? Wat is belangrijk voor je moeder die volgende week weer de vuilnisbak buiten zet en jouw was op vouwt?

Waar hoop je op? Waar vertrouw je op? Waar geloof je in?

Laat dat de basis zijn voor je keuze. Misschien heb je geen tijd meer om door honderden pagina’s van verkiezingsprogramma’s door te worstelen. Maar neem dan even 10 minuten om de belangrijkste punten uit het laatste tv debat te kijken. Ga in gesprek met een goede vriend die zich wel tot op de bodem in de campagne heeft gestort. Doe iets. Lees iets. Informeer jezelf en volg ook gewoon lekker je hart.

Want uiteindelijk is het land besturen niet alleen een kwestie van rationele argumenten, moties en wetsvoorstellen. Het is vooral een zaak van het hart. Want morgen kies je voor iemand die jouw visie op de wereld voor de komende jaren mag verwoorden. Morgen mag je je stem laten horen. Grijp die kans alsjeblieft en gebruik hem zorgvuldig. Dank je wel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: